facebook

 Widzę, że kurczak jest u nas popularny. Często jemy go na obiad, warto więc sobie co nieco go urozmaicić… Ostatnio polecałam przepis na kurczaka orientalnego, a dziś zaproponuję troszkę inna odmianę :)

 

kurczak z dymka

 

2 piersi z kurczaka  /  1/2 pęczka dymki  /  3 łyżki sosu sojowego  1 marchewka  1 łyżka mąki ziemniaczanej  /  olej do smażenia

Dwie łyżki sosu sojowego wymieszać z mąką. Piersi pokroić w wąskie paseczki. Wymieszać z sosem i mąką. Odstawić na 1/2 godziny. Dymkę pokroić na centymetrowe kawałki. Marchewkę obrać i pokroić w cieniutkie patyczki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kurczaka i marchewkę. Smażyć na dużym ogniu, intensywnie mieszając, przez 2-3 min. Dodać resztę sosu sojowego i dymkę. Zamieszać. Podawać z ryżem.

Czas: 45 min

Leave a Reply



5 − = trzy