facebook

Warto sobie rozplanować prace, nawet na kilkanaście dni. Robiąc wiele rzeczy z planem, bez pośpiechu przygotujemy je lepiej.

21 dni wcześniej – wymyśl jadłospis

Zastanów się, co chcesz podać gościom i zrób listę zakupów.

14 dni wcześniej – zagnieć kruche ciasto

Użyjesz go do robienia mazurków lub spodów do sernika. Zrób ciasto, podziel na porcje, owiń folią i włóż do zamrażalnika.

10 dni wcześniej – przygotuj mięso na pasztet lub farsze

Ugotuj i zmiel mięso i wątróbki, przypraw. Włóż do foliowej torebki i zamróź. Możesz też przygotować, upiec i zamrozić cały pasztet.

7 dni wcześniej – kup i zamróź drób

Kurczak lub inny drób włóż do zamrażarki – skruszeje i po upieczeniu będzie bardziej kruchy i delikatny.

5 dni wcześniej – przygotuj zakwas na żur lub barszcz

5 łyżek żytniej mąki (na żur) lub 5 łyżek pszennej mąki (na biały barszcz) wsyp do miski i zalej 100 ml wrzątku. Dodaj pokruszoną kromkę razowego chleba, wymieszaj. Wlej do słoika, przykryj i odstaw

4 dni wcześniej – marynuj mięso

Włóż wieprzowinę do ulubionej marynaty, żeby zyskała na kruchości i aromacie. Wołowinę posmaruj np. musztardą lub zalej czerwonym winem.

2 dni wcześniej – upiecz mięsa i odstaw je w chłodne miejsce

To sprawi, że smaki potrawy dobrze się połączą. Przed podaniem na stół wystarczy, że te serwowane na ciepło na chwilę wstawisz do piekarnika i podgrzejesz, a te jedzone na zimno pokroisz.

 

Leave a Reply



3 − = jeden