facebook

Tradycyjne desery i wypieki są zazwyczaj najprostsze. Niby niewyszukane, ale efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Polecam przepis na drożdżówki.

 

Ciasto:   2 dag drożdży  /  szklanka mleka  /  4 szkl mąki  /  3/4 szkl cukru  /  10 dag margaryny  /  2 jaja  /  kilka kropel olejku waniliowego  /  1/4 łyżeczki soli
Farsz:  łyżka masła  /  łyżka cukru  /  200 g zmielonego półtłustego twarogu  /  żółtko  /  16 łyżeczek dowolnej marmolady
Kruszonka: 2 łyżki mąki  /  łyżka masła  /  łyżka cukru

Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl letniego mleka, po 3 min dodać 1/2 szkl mąki i 1/4 łyżeczki cukru. Wymieszać, przykryć, odstawić na 30 min. W dużym naczyniu utrzeć margarynę, stopniowo dodawać resztę cukru i zaczyn. Wciąż ucierając, dodaj jajka, resztę mleka, olejek waniliowy, sól i resztę mąki. Kiedy ciasto będzie jednolite, luźno zawinąć je w folię spożywczą, ostawić na 40-60 min do wyrośnięcia.
Farsz: zmiksować masło, cukier, twaróg i żółtko.
Kruszonka: składniki rozetrzeć palcami, aż powstaną „zacierki”.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 spłaszczonych placuszków z małym zagłębieniem. Włożyć po trochę farszu i po łyżeczce marmolady, posypać kruszonką. Piec 20 min w temp. 180 st. C lub do zrumienienia.

czas: 90 min
szt. 16

2 Responses so far.

  1. ewa pisze:

    zaczyn ma być dość gęsty ? :) Jak po 30 minutach nie wyrośnie to pozamiatane ?

    To już któreś podejście do drożdżówek, nie wiem co robię źle,że rozczyn nie chce wyrosnąć.
    Jakich drożdży używasz ?

    • Kasia pisze:

      A jakie Ci ciasto wychodzi? Miękkie? Bo jak twarde to będzie cieżko z wyrosnieciem… Daj mu jeszcze czas, czasami mi tez nie chce wyrosnac. Ważne żeby wszystkie skl miały temp pokojowa. Jak nie wyrośnie to wyjdą tez, ale twardsze. Drożdży używam tych świeżych w kostce.

Leave a Reply



pięć + 9 =