facebook

Świetny przepis, dzięki swojej prostocie. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie, przekroić na pół kilka bananów i poczekać. Przepis pochodzi z książki „Każdy może gotować” – J. Oliver.

 

tarta2

 

1 op. ciasta francuskiego  / 4 duże banany  60 g masła  100 g cukru  1 pomarańcza

Rozgrzać piekarnik na 180 st. C.

Masło pokroić na kawałki i ułożyć na blasze, w której będziemy piec ciasto (najlepiej podobnej do wymiaru ciasta francuskiego). Postawić blachę na małym ogniu, poczekać aż masło się roztopi, po czym wsypać cukier i ciągle mieszać, aż składniki połączą się. Gotować przez 5 min, aż cukier się rozpuści i nabierze koloru karmelu.

Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół i położyć wzdłuż na karmelu. Zdjąć blachę z ognia, posypać całość cynamonem  i zetrzeć na wierzch skórkę z pomarańczy. Na wierzch wyłożyć ciasto francuskie zawijając brzegi do środka.  Widelcem nakłuć ciasto w kilku miejscach. Umieścić ciasto na górnej półce piekarnika i piec 25-30 min, aż uzyska złocisty kolor. Kiedy tarta będzie gotowa, natychmiast obrócić ją do góry nogami, inaczej przywrze do blachy.

 

tarta1

Categories: Ciasta

One Response so far.

  1. Galantyna.pl pisze:

    Prosta, szybka,wygląda smacznie- przepis wchodzi do ulubionych.

Leave a Reply



dziewięć × = 27