facebook

Ta babka ma wyjątkowo oryginalny smak. Do jej przygotowania używam naparu z czarnej liściastej herbaty, przepełnionego aromatem rodzynek.

 

 babka herb

25 dag mąki  /  1/2 szkl cukru  2 żółtka  /  1 łyżeczka skórki cytrynowej  5 łyżek masła  /  łyżeczka proszku do pieczenia  /  łyżeczka sody  szklanka mocnej herbaty  10 dag rodzynek

1. Gotujemy rodzynki w herbacie. Po 5 min zdejmujemy z ognia, rodzynki odcedzamy, herbatę studzimy. Masło ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku.

2.  Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz skórkę cytrynową.  Na końcu wlać 3/4 -1 szklanki herbaty i wsypać rodzynki, wymieszać.

3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy. Piec ok. godziny w temp. 180 st. C.

 

Categories: Ciasta

3 Responses so far.

  1. iza pisze:

    bardzo ładnie wygląda; od dawna mam chęć ją też zrobić

  2. gin pisze:

    Bardzo oryginalna, podoba mi się :) Ciekawa jestem tego smaku :)

Leave a Reply



osiem + 5 =