facebook

W moim rodzinnym domu nigdy nie robiło się mazurków. I chyba nie tylko u mnie. Niby popularne ciasto Wielkanocne, ale w wielu domach tak naprawdę nieznane. Ten mazurek jest mega słodki! Naprawdę, jeden kawałek i jest się przesłodzonym!  Ale mazurki podobno takie mają być. Ekonomicznie przynajmniej. Przepis pochodzi z książki „Wielkanoc” O. Smile.

 

mazurek1

Ciasto:  20 dag mąki  20 dag masła  /  3 łyżki wody  /  1 łyżka cukru  Masa czekoladowa:  200 g gorzkiej czekolady  /  100 g masła  /  2 łyżki cukru  /  2 łyżki kakao  /  słoik dżemu morelowego lub pomarańczowego

1. Wszystkie składniki ciasta wyrobić na jednolitą masę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować, wyłożyć nim formę do pieczenia i piec ok. 15-20 min w 180 stopniach.

2. W kąpieli wodnej rozpuścić wszystkie składniki masy czekoladowej prócz dżemu. Ciepłą czekoladę wylać na przestudzone ciasto.

3. Udekorować dżemem.

 

mazurek

Categories: Ciasta

2 Responses so far.

  1. Chocoholiczka pisze:

    Ach… musi być cudooowny w smaku… :)

    • Kasia pisze:

      Dla mnie za słodki! Jak lubię ciasta i słodycze, tak jeden kawałek tego i dość :) Następnym razem dałabym chyba jedną czekoladę na wierzch…Ale dla Chocoholiczki to jak znalazł :)

Leave a Reply



dwa − 2 =