facebook

Dzisiaj polecam Wam lekkie wielkanocne galaretki z warzywami, kurczakiem i jajkiem. U niektórych mówi się na nie tymbaliki lub studzienina. Galaretki pięknie wyglądają na stole. Chociaż moje może za ładnie się nie prezentują, bo zdjęcie robiłam dwa lata temu, jak jeszcze o blogu nie myślałam :) to zapewniam, że są smaczne.

 

DSCF0467

 2 pałeczki z kurczaka  /  6 łyżeczek żelatyny  4 szklanki wody  /  2 jajka  /  kostka rosołowa  /  mieszanka mrożona marchewka z groszkiem  /   natka pietruszki  liść laurowy  ziele angielskie

1. Pałeczki ugotować w wodzie, dodać kostkę rosołowa, liść laurowy, ziele angielskie, doprawić. Pod koniec wrzucić mieszankę mrożoną.

2. Pałeczki wyjąć, obrać z mięsa.

3. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na ćwiartki.

4. Żelatynę zalać 6 łyżeczkami wody, a gdy napęcznieje wymieszać z wrzącym rosołem i zagotować.

5. Do niewielkich filiżanek lub pojemniczków włożyć po ćwiartce jajka, natkę, mięso i marchewkę z groszkiem. Zalać rosołem i odstawić do schłodzenia.

 

Categories: Przekąski

Leave a Reply



cztery + = 8