facebook

Zima wciąż trwa, nie odpuszcza. Więc u mnie sezon na zapiekanki trwa. Przepis pochodzi z książki „Zapiekanki na 101 sposobów„. Od siebie dodałam jeszcze kiełbaskę wiejską.

 

zapiekanka

5-6 ziemniaków ugotowanych w mundurkach  /  20 dag pieczarek  /  1 czerwona papryka  /  1 żółta papryka  /  2 kiszone ogórki  /  3  jajka ugotowane na twardo  /  2 łyżki majonezu  /  15 dag kiełbasy wiejskiej  /  1 łyżka oleju  sól, pieprz, rozmaryn

Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych , umyć, pokroić w paski. Ogórki i kiełbasę pokroić w  plastry. Jajka obrać, pokroić w grubszą kostkę. Rozdrobnione składniki delikatnie połączyć z majonezem wymieszanym z olejem i przyprawami. Całość przełożyć do formy. Zapiekać ok. 30 min w temp. 180 stopni.

 

Leave a Reply



1 − jeden =