facebook

Bardzo lubię ciasta cytrynowe. Chyba dlatego, że przypominają mi księżyce cytrynowe z dzieciństwa, które mama robiła.

 

babka cytryn

4 duże jaja   /  1 szkl cukru   /  1 szkl mąki pszennej   /  1/2 szkl mąki ziemniaczanej  /  20 dag stopionego masła   /  starta skórka z 1 cytryny   /  sok z 1/2 cytryny (ja zawsze daję więcej)  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia   /  1 cukier waniliowy

Całe jaja ubić z cukrem na gęstą, puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnie masło, dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do wysmarowanej masłem foremki. Piec w 170st ok. 45 minut.

Po upieczeniu polukrować lukrem:

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany zagotować. Do gorącej wsypywać cukier puder i mieszać, aby nie było grudek (ja robię to taką metalową sprężynką). Wcisnąć trochę soku z cytryny. Lukier nie może być za rzadki, bo spłynie z ciasta. Ilość cukru pudru muszę podać w przybliżeniu – myślę, że jest to pełna szklanka. Trudność w podaniu dokładnych proporcji wynika z tego, że zawsze robię ten lukier „na oko”.

Źródło: blog Izy

 

Categories: Ciasta

Leave a Reply



8 + = dziesięć