facebook

Rewelacyjne ciasto! Mój mąż powiedział, że to najlepsze ciasto i chce je dwa razy w tygodniu! Pyszne kruche ciasta przełożone masą jabłkową a na wierzchu chrupiące, karmelowe orzeszki,mmmm… Najlepsze jest na drugi dzień jak ciasta kruche namokną od masy i będzie się super kroił. Przepis pochodzi z książki „103 ciasta Siostry Anastazji„, a znalazłam go tutaj.

 

sękaczek

Składniki na ciasto:

350 g mąki  kostka zimnego masła  /  2-3 łyżki śmietany 12 lub 18%  /   120 g cukru  /  2 jajka  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zarobić ciasto jak na kruche, czyli: mąkę pomieszać z proszkiem do pieczenia. Zimną margarynę zetrzeć na tarce lub posiekać nożem i dodać do mąki. Wymieszać składniki. Roztrzepać w śmietanie jajka i cukier. Dodać do mąki z margaryną i zagnieść. Powstałe ciasto podzielić je na 3 równe części. Piec w temperaturze 200ºC, aż się zarumienią (ok.15 minut). Ja piekłam każdy placek osobno, ale jeśli ktoś dobrze zna swój piekarnik może włożyć dwa ciasta na raz.

Składniki na masę:

kilogram obranych jabłek   /  2 sztuki galaretek w kolorze żółtym np. cytrynowe

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka i smażyć ok. 10 minut (pod przykryciem). Następnie dodać galaretki w proszku i wymieszać.

Składniki na polewę:

180g cukru  180g posiekanych orzechów włoskich  /  150g masła  /  3 łyżki miodu   /  3 łyżki mleka

Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie lekko je zagotować. Dzięki temu powstała masa zgęstnieje.

Ciasta przełożyć ciepłą masą jabłkową, a na wierzch wylać polewę orzechową.

 

20130323_134444

 Zrobiłeś/-łaś? Zostaw komentarz czy wyszło i czy dobre.
Categories: Ciasta

One Response so far.

  1. Ewa pisze:

    Witaj ciasto bardzo fajne i zawiera to co lubię orzechy i jabłka. Ciekawy pomysł.

Leave a Reply



+ jeden = 8