facebook

Smak tej paschy jest niepowtarzalny. Przyrządzam ją bez sera, tzn. sama robię ser, nie kupuję. Deser zawsze się udaje. Wystarczą tylko kandyzowane owoce i gotowe! Zamiast całych jajek można dać same żółtka.

 

pascha

1 l mleka 3,2%  /  250 ml śmietany 18%   /  3 jajka  10 dag masła  /  10 dag cukru  rodzynki  /  owoce kandyzowane  /  cukier waniliowy

Mleko walać do garnka, dodać cukry, jajka i śmietanę. Gotować na małym ogniu,od czasu do czasu mieszając, aż wytrąci się ser.  Następnie zbieramy go łyżką cedzakową i odcedzamy na sicie. Odstawiamy do wystudzenia. Masło utrzeć na gładką masę, dodając stopniowo ser. Dodać rodzynki i owoce kandyzowane, wymieszać. Masę przełożyć do okrągłej formy i wstawić do lodówki, aby stężała. Przed podaniem wytrzepujemy z miski na talerz i dekorujemy.

 

20130331_104054

Leave a Reply



osiem − = 6