facebook

Lekki, puszysty krem pomarańczowy ze śmietanką. To mój pierwszy deser z rodzaju „krem” …

 

krem pomarań

250 ml wody  /  250 ml soku z pomarańczy  /  3,5 dag mąki ziemniaczanej  /  250 ml śmietany kremówki  /  10 dag cukru  /  skórka otarta z pomarańczy

Śmietankę schłodzić. Wodę zagotować ze skórką pomarańczową i cukrem. Mąkę rozmieszać z sokiem. Dodać do gotującej się wody i wszystko razem chwilkę gotować. Zdjąć z ognia i ubijaczką do piany ubijać tak długo,aż wystygnie. Ubić śmietankę, 4 łyżki odłożyć do dekoracji, resztę domieszać do deseru. Krem nałożyć do 4 pucharków, udekorować resztą śmietany i mocno schłodzić.

Czas przygotowania: 25 min + czas chłodzenia.

 

Categories: Desery na zimno

4 Responses so far.

  1. gin pisze:

    Wygląda bardzo delikatnie :) Pycha :)

  2. KINGA pisze:

    Witam. Czy ten krem nadaje sie do dekoracji np. babeczek? a do ciasta i tortu?

Leave a Reply



jeden + = 7