facebook

Pyszne, tanie i proste danie obiadowe. Jak nie lubię zielonego groszku, tak tu go zjem, bo jest z pysznymi dodatkami. Dodajmy do niego drobny makaron. Przepis pochodzi z książki J. Olivera „Każdy może gotować„.

 

S

10 plasterków wędzonego boczku  100 g startego parmezanu  /  200 g mrożonego lub z puszki groszku zielonego  /  200 g makaronu muszelki lub innego drobnego  /  2 łyżki śmietany  /  oliwa  /  kawałek masła  /  sól, pieprz

Zagotować wodę na makaron i ugotować go. Boczek drobno pokroić. Postawić dużą patelnię na średnim ogniu, wlać oliwę i masło. Wrzucić boczek, posypać pieprzem i smażyć, aż stanie się chrupiący i złocisty. Następnie dodać zielony groszek i śmietanę, zamieszać. Makaron odcedzić, wrzucić na patelnię, zamieszać i zdjąć z ognia. Dodać starty parmezan i potrząsnąć patelnią.

 

DSCF4489

One Response so far.

  1. Magda Perucka z Facebooka pisze:

    mniam, mniam :) poproszę o jedną porcję :)

Leave a Reply



jeden × = 5