facebook

Przepis na przepyszną cienką kiełbaskę. W oryginale powinna być kiełbaska Cumberland, ale że nie wiem skąd ją wziąć kupiłam białą, cienką kiełbaskę. Jak nie jadamy białej kiełbasy, tak upieczona jest pyszna! Przepis jest autorstwa J. Oliver a wykonanie mojego męża :) (kazał o tym wspomnieć!).

 

kielbasa_z_puree_i_sosem_gotowe1

Przepis na 2-3 osoby

cienka biała kiełbasa (u mnie bałkańska, daję 1- 2 na osobę)  /  1 kg ziemniaków  /  2 ząbki czosnku  /  150 ml mleka   /  50 g masła  /  2 łyżki chrzanu  /  2-3 czerwone cebule  /  2-3 łyżki octu balsamicznego lub z czerwonego wina   /  1 kostka bulionowa lub łyżka koncentratu   /  świeża szałwia i rozmaryn  /  sól, pieprz

Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Z kiełbasek zrobić spiralki i spiąć wykałaczkami lub patykami do szaszłyków. Między zwoje wsunąć drobno posiekany czosnek i szałwię. Kiełbaski ułożyć na natłuszczonej blasze, skropić oliwą. Piec przez 20 min, aż kiełbaski będą kruche i złociste.

W tym czasie ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Odcedzić, ugnieść dodając mleko, 30 g masła i chrzan. Doprawić do smaku, przykryć pokrywką i trzymać w cieple.

Cebulę pokroić w talarki.  Udusić na bardzo małym ogniu w małej ilości oliwy pod przykryciem ,ok. 15 min do miękkości. Zdjąć pokrywkę, wyłączyć palnik, wlać ocet i gotować, aż całkowicie wyparuje. Ponownie wyłączyć, dodać resztę masła, rozdrobnioną kostkę bulionową i 200 ml wody, wymieszać. Trzymać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Podając pokroić kiełbaski w niewielkie kawałki, ułożyć obok puree i polać sosem cebulowym.

 

Categories: Dania z wieprzowiną

Leave a Reply



3 + trzy =