facebook

Mama pożyczyła mi swój stary zeszyt z przepisami, kiedy jeszcze po domach na wsi odbywały się takie kursy gotowania. I w tym zeszycie właśnie spisywała przepisy z tych kursów. Na pierwszy rzut poszły właśnie te knedle…pychota!

 

20130403_155409

Ciasto:  1,10 ugotowanych ziemniaków  /  25 dag mąki pszennej  /  2 dag mąki ziemniaczanej  /  2 jajka  Farsz:  2-3 cebule  /  30 dag boczku

Ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka i mąki, zagniatamy ciasto. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rumiano. Z ciasta urywamy po kawałku, rozpłaszczamy na ręce, dajemy łyżeczką farsz i zwijamy tocząc kulkę. Gotujemy w osolonym wrzątku parę minut od wypłynięcia. Okraszamy cebulką lub pozostałością farszu.

 

pyzy z boczkiem

Categories: Dania mączne

Leave a Reply



4 × dwa =