facebook

Połączenie mięsa i owoców… Całkiem smaczne.

 

bitki

4 filety z kurczaka lub 4 kotlety schabowe  /  1 szklanka rosołu  /  25 dag kwaskowatych jabłek  sok z 1/2 cytryny  /  suszony majeranek  /  2 łyżki mąki pszennej  /  5 dag masła  sól, cukier

Mięso lekko rozbić, skropić sokiem z cytryny, natrzeć majerankiem i solą. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki min. na godzinę. Następnie obtoczyć w mące i obrumienić z obu stron.

Jabłka obrać (skórki zachować) i pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny. Skórki z jabłek ułożyć w rondelku, posypać majerankiem i ułożyć na nich bitki. Zalać rosołem i dusić do miękkości. Jabłka udusić na pozostałym tłuszczu, posypując cukrem i majerankiem, uważając, aby się nie rozpadły. Miękkie mięso wyłożyć na talerze, przykryć jabłkami, podlać sosem z duszenia.

 

bitki po szlach

Categories: Dania z wieprzowiną

One Response so far.

  1. iza pisze:

    to jest coś co lubię ;) )

Leave a Reply



dwa + = 9