facebook

Wzięłam się za robienie naleśników, z tym że dla mnie z serem a dla męża właśnie te z pieczarkami. I oboje byliśmy zadowoleni :)

 

naleśniki z serem

Ciasto:  20 dag mąki  /  2 jajka  /  1 szkl mleka  ok. 1 szkl wody  /  1 łyżka topionego masła  /  łyżeczka cukru  /  szczypta soli  Nadzienie:  40 dag białego sera  /  2 żółtka  cukier  cukier waniliowy  /  ew. 5 dag rodzynek

Wbić jajka i dokładnie rozmieszać, wlać mleko pół na pół z wodą. Nie wlewać całego płynu, natomiast dodać od razu całą mąkę, zmiksować. Gdy będzie za gęste dolać płyn. Dodać cukier, sól i masło. Odstawić na godzinę, aby mąka spęczniała i naleśniki dobrze się smażyły. Smażyć kolejno naleśniki.

Ser zemleć lub rozgnieść, wymieszać z żółtkami, cukrem (ilość zależy od tego jak kwaśny jest ser), cukrem waniliowym i rodzynkami. Nadzienie nakładać na naleśniki i składać w trójkąty lub rulony. Podsmażyć na maśle.

Z podanych składników wyjdzie ok. 8-10 naleśników.

 

Categories: Dania mączne, Jarskie

One Response so far.

  1. Ervisha pisze:

    Prawdziwe pychotki :)

Leave a Reply



8 − dwa =