facebook

Prosta, popularna zupa. Pyszna! Podaję wersję bez ryżu. Jeśli gotujemy z ryżem należy dać do na samym początku, a potem dodać jarzyny.

 

zupa ogórkowa

20 dag kiszonych ogórków  /  1,5 l rosołu lub wywaru z warzyw  /  30 dag ziemniaków  /  1 marchewka  /  0,5 szkl gęstej śmietany 30%  /  1 łyżka masła  /  woda z ogórków

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić wszystko do rosołu u ugotować do miękkości.  Ogórki zetrzeć na grubej tarce, podsmażyć na maśle. Dodać do wywaru. Do śmietany dodać trochę zupy. Dokładnie rozmieszać i wlać do garnka (nie jest konieczne dodawanie do zupy śmietany. Ja od dłużeszego czasu już nie dodaję i mi jej nie brakuje) . Zagotować. Doprawić solą, pieprzem. Gdy zupa trochę przestygnie „doprawiamy” jąwodą z ogórków wg upodobania. Ja lubię kwaśną zupkę więc ok szklankę wody daję. Ważne jest, aby wodę z ogórków kiszonych dolewać do ciepłej, ale nie gorącej zupy, bo wtedy tracimy to co najcenniejsze – bakterie kwasu mlekowego, o których pisałam przy zakwasie buraczanym! Tak samo robimy przy kapuśniaku!

 

Categories: Zupy

Leave a Reply



+ sześć = 9