facebook

Pyszne ciastka przekładane dżemem lub marmoladą. Szczególnie polubią je dzieci. Najlepsze są na drugi dzień jak ciastka nasiąkną dżemem.

z dziurką5

2 szklanki mąki  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia  /  25 dag masła   /  2 żółtka  /  2 łyżki cukru  Dodatkowo:  marmolada lub ulubiony dżem  /  cukier puder

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić 0,5-1 godz w lodówce. Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie, wykrawać  foremkami kształty, a w co drugiej dodatkowo małą dziurkę w środku. Piec 10-15 min w temp. 180 st. C. Gdy wystygną całe ciastka smarować dżemem i przekładać ciastkiem z dziurką Na końcu posypać cukrem pudrem.

 20130407_175512

z dziurką2

 

Leave a Reply



− 5 = trzy