facebook

Mam nadzieję, że niektórych nie odrazi to, że są na smalcu. Bo ciastka są naprawdę pyszne! Przypominają mi pewne „sklepowe”, ale nie mogę sobie przypomnieć jak się nazywały… Ciastka są najlepsze zaraz po upieczeniu, na drugi dzień mi stwardniały i dość ciężko było ugryźć.

 

ze smalcem1

1/2 kg mąki  /  25 dag smalcu  /  1 op cukru waniliowego  25 dag cukru pudru  /  szczypta soli  1 łyżeczka proszku do pieczenia  /  2 łyżki kakao

Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem, posiekać ze smalcem. Dodać sól. cukier, zagnieść. Do połowy ciasta dodać kakao. Z ciasta formować kulki, lekko spłaszczać. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasteczka ułożyć na blasze i piec 20 min.

 

One Response so far.

Leave a Reply



4 × = osiem