facebook

Są u nas w sklepach takie ptysie małe na wagę, w środku nadziewane bitą śmietaną. Chodziły ostatnio za mną i chodziły. Aż w końcu poddałam się :) Nie są to typowe ptysie przekrawane na pół i nadziewane śmietaną, ale nadziewane od spodu szprycą. Bita śmietana wypełnia je od środka. Nadziewać należy tuż przed podaniem. Zwykłe, typowe ptysie też można zrobić z tego przepisu, wystarczy tylko większe ptysie wyciskać i po upieczeniu przekroić na pół i nadziać.

 

20130412_155358

250 ml wody  /  8 dag masła  /  20 dag mąki  /  5 dag mąki ziemniaczanej  /  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  /  4-5 jajek   /  szczypta soli    nadzienie:  mała śmietana kremówka 30%  /  1/3 szkl cukru pudru

Wodę zagotować z odrobiną soli i masłem. Garnek zdjąć z gazu i wsypać przesiane mąki, wymieszać drewnianą łyżką. Z powrotem postawić na ogniu, zmniejszyć płomień i mieszać tak długo, aż masa zbije się w kulę i będzie odstawać od garnka. Ciasto zdjąć z ognia. Wbijać po jednym jajku i dokładnie wyrabiać łyżką. Następne jajko dodawać dopiero, gdy pierwsze połączy się z masą. Masę wystudzić. Do wystudzonej wmieszać proszek.

Z ciasta formować kulki lub wyciskać szprycą na blachę. Wstawić do nagrzanego do 220 st. C piekarnika. Gdy ciastka wyrosną, zmniejszyć temperaturę do ok. 170 C i dopiec ciastka. Wystudzone przekrawać lub nadziewać od spodu szprycą.

Ubić na sztywno schłodzoną śmietankę, dodać cukier. Nadziewać przekrojone ptysie lub nałożyć śmietanę do szprycy i nadziewać wąskim końcem ptysie od spodu. Ważne! Nadziewać tuż przed podaniem!

 

 ptysie
 
 
 

Leave a Reply



dziewięć + 1 =