facebook

Pyszniutka zupa-krem, lekko pikantna, trochę orientalna.  Robiłam zupę z połowy porcji, bo bałam się zaryzykować a szkoda mi było wydać tyle pieniędzy na bataty i chorizo jakby miało nie smakować :) Ale wyszła pyszniutka! Z połowy porcji wystarczy na ok. 4-6 miseczek. Przepis J. Oliviera.

 

zupa z batatów4

2 marchewki  2 łodygi selera naciowego  /  2 średnie cebule  2 ząbki czosnku  /  800 g słodkich ziemniaków batatów  /  200 g kiełbasy chorizo  /  mały pęczek natki pietruszki  /  oliwa  /  czubata łyżeczka curry  /  2 kostki bulionowe lub koncentrat  /sól, pieprz  1 papryczka chilli

Obrać marchewki i pokroić w grube plasterki. Selera pokroić w plastry. Obrać i posiekać grubo cebule i czosnek.  Obrać i pokroić na kawałki ziemniaki. Kiełbasę pokroić w plasterki. Natkę posiekać drobno.

 

zupa z batatów1

 

Postawić spory garnek n dużym ogniu, wlać 2 łyżki oliwy. Dodać wszystkie pokrojone składniki oraz curry i wymieszać drewnianą łyżką. Gotować ok. 10 min pd uchyloną pokrywką, aż marchewki będą miękkie, a cebula uzyska złocisty kolor.

 

zupa z batatów3

 

Kostki lub bulion rozpuścić w 1,8 l wrzącej wody. Mieszać, aż się rozpuszczą, następnie dodać do warzyw w garnku. Zagotować i gotować na małym ogniu ok. 10 min, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić.

Zmiksować zupę, wlać do miseczek i posypać drobno posiekaną chilli.

Categories: Kuchnia indyjska, Zupy

3 Responses so far.

  1. Serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do akcji/konkursu „Wiosenne zupy”. Wszystkie szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://nietylkopasta.pl

  2. ola pisze:

    Witam,czy chorizo wrzucac razem z warzywami na poczatku ?

Leave a Reply



dwa + = 6