facebook

Rewelacyjne ciasto czekoladowe, najlepsze jakie jadłam! Takie wilgotne…pychota. Od razu zjedliśmy z mężem połowę, jeszcze ciepłe :) to musi o czymś świadczyć :) I dodatkowo znalazłam sposób na wykorzystanie białek, z którymi czasem nie miałam pojęcia co zrobić, bo bezy mi nie wychodzą. Ostatnio zrobiłam z białek pieguska, a już dawno temu turecki miód.  To ciasto dołączy do kolekcji „z białek”.

 

ciasto czekol

 

100 g masła / 200 g cukru  / 50 g kakao lub 200 g czekolady  / 100 g mąki  / 8 białek  / polewa czekoladowa   / płatki migdałowe do posypania

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać kakao i mąkę, zmiksować. Jeśli używamy czekolady, należy ją najpierw roztopić w kąpieli wodnej i dopiero wtedy dodać.  „Ciasto” będzie raczej sypkie, nie należy się zniechęcać :)

Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do masy kakaowej.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Formę o śr. max 20 cm wysmarować tłuszczem i wysypać kaszką manną. Wylać ciasto i piec ok. 30 min, do suchego patyczka. Upieczone ciasto lekko przestudzić, wyjąć z formy, polać polewą i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Pychota!

Składniki na 16 porcji
Koniecznie napisz czy ciasto się udało i czy smakowało!

Categories: Ciasta

12 Responses so far.

  1. Agnieszka pisze:

    Jest mi smutno, bo:
    1) ciasto nie urosło, a wręcz się zapadło
    2) wyszedł straszny zakalec :/

    chyba coś skiepściłam :/

  2. Julitta pisze:

    Właśnie upiekłam ciasto-jest genialne!!!Leciutkie i ultraczekoladowe.Super przepis

  3. Ilona pisze:

    Robiłam już dwa razy i dzisiaj będę robić trzeci raz. Jest pyszne i przede wszystkim szybko się robi. Do ciasta dodałam posiekane orzechy włoskie i gotowy obsypałam mielonym słonecznikiem ;) PYCHA!!! Dzieci zajadały z uśmiechem :-)

  4. Kasia pisze:

    Genialny przepis! fajnie urosło i jest pysznie czekoladowe – prawie jak brownie. Polecam!

Leave a Reply



dwa + = 8