facebook

Jeśli nie  macie pomysłu na wykorzystanie mięsa z indyka to polecam Wam właśnie taką roladę z kaszą na obiad.

 

DSCF2790

80 dag piersi z indyka  /  2 szkl ugotowanej na sypko kaszy krakowskiej (może być inna)  1 łyżeczka roztartego rozmarynu  /  4 łyżki masła  /  5-6 suszonych grzybów  /  1 łyżka soku z cytryny  /  1 cebula  /  1/2 łyżeczki suszonego tymianku   /  1 jajko  /  sól, pieprz

Grzyby umyć, zalać przegotowaną wodą, zostawić na noc, następnego dnia ugotować.

Mięso umyć, naciąć wzdłuż (nie do końca) i ułożyć na desce. Rozbić tłuczkiem, uformować duży prostokąt. Natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, posypać rozmarynem, zostawić na godzinę.

Ugotowaną kaszę posypać solą i pieprzem, wymieszać. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle, dodać posiekane, ugotowane grzyby, posypać tymiankiem i mieszając, chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z kaszą. Wbić jajko i dokładnie wyrobić farsz.

Farsz rozsmarować na płacie mięsa, zrolować i obwiązać nicią. Ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, polać stopionym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 st. C. Piec niecałą godzinę skrapiają wywarem z grzybów i polewając wytworzonym sosem. Podawać na zimno lub na ciepło.

 

kolaż

 

Categories: Dania z drobiu

One Response so far.

  1. Roladki z indyka pierwsza klasa :) mieso indycze w kazdej formie mi odpowiada. Tym bardziej ze jest bardzo zdrowe, i smaczniejsze nawet od kurczaka.

Leave a Reply



− sześć = 1