facebook

Szukałam w tamtym roku przepisu na jakieś „miękkie” pierniki, nie te typowe wykrawane foremkami. I znalazłam je na Domowych Wypiekach. Wyszły super, są dość miękkie, pełne bakalii… Pierniki mogą być pieczone na opłatkach lub bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

 

20121225_141843

170 g cukru / 3 jajka / 100 g masła / 300 g mąki pszennej / 3 łyżeczki proszku do pieczenia / 4 łyżeczki przyprawy korzennej / 2 łyżki kakao / 150 g zmielonych orzechów / 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej / 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej / 50 g rodzynek / 50 g wiórków kokosowych / 250 ml mleka (temperatura pokojowa) / ewentualnie ok. 25 dużych okrągłych opłatków dodatkowo: polewa czekoladowa

Miękkie masło, cukier i jajka utrzeć mikserem na puszystą masę.

Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao, zmielonymi orzechami, kandyzowaną skórką, rodzynkami i kokosem. Dodać stopniowo do ubitej masy jajecznej. Na końcu dodać stopniowo mleko.

Jeśli pierniczki pieczone będą na opłatkach, należy ułożyć je na blasze do pieczenia i wyłożyć na nie łyżką dość grubą warstwę ciasta.

Jeśli pierniczki pieczone będą bez opłatków, należy blachę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim w odstępach okręgi o średnicy 7cm. (Wychodzą 3 blachy pierniczków, po 9 sztuk na jedną blachę, więc najlepiej narysować okręgi od razu na 3 arkuszach papieru). Na każdy okrąg nałożyć łyżką dość grubą warstwę ciasta i uformować okrągłe placuszki.

Pierniczki piec w nagrzanym piekarniku około 15- 20min. w temperaturze 180°C.

Gorące pierniczki posmarować zaraz po upieczeniu lukrem (cukier puder rozetrzeć razem z rumem na gładką masę) lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą lub kuwerturą.

Pierniczki są od razu gotowe do spożycia.

 

Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza :)

Leave a Reply



+ siedem = 10