facebook

Kupiłam w promocji duże opakowanie ricotty nie mając pojęcia  co z nią zrobić. Dostałam podpowiedzi na Facebook’u, żeby zrobić tiramisu z ricotty… czemu nie?

 

20130418_145428

500 g sera ricotta  250 g jogurtu greckiego  /  80 g cukru pudru (można więcej)   /  6 łyżek (ok. 60g) mielonych orzechów laskowych (dałam włoskie)  /   2 łyżeczki esencji waniliowej   /    ok. 250 ml zimnej mocnej kawy  /  1 opakowanie 200 g podłużnych biszkoptów  /  1/2 łyżeczki cynamonu  /    kakao w proszku do posypania

Zmiksować ricottę z jogurtem. Dodać esencję waniliową i orzechy i wymieszać.Wlać kawę o płaskiego naczynia i wymieszać z cynamonem. Szybko zamoczyć w niej połowę biszkoptów do połowy i ułożyć na dnie naczynia. Nałożyć połowę ricotty i powtórzyć czynności z resztą składników. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut. Przed podaniem posypać kakao

Przepis pochodzi z książki Gino D’Acampo „Dieta italiana”.

 

20130418_145508

Miło mi będzie jeśli pozostawisz komentarz :)

 

2 Responses so far.

  1. izabela pisze:

    Czy pozostawione na dluzej w lodowce np.na noc nie rozplynie się. ?

Leave a Reply



+ 9 = czternaście