facebook

Proste knedle ziemniaczane z jabłkami. Ich prostota tkwi w tym, że nie nadziewa się ich „środka”, ale do ciasta ziemniaczanego dodaje się już jabłka pokrojone w kostkę.

 

20130511_124414

1kg ugotowanych ziemniaków  /  3 jaja  /  30 dag mąki ziemniaczanej  /  3 jabłka  /  bułka tarta  masło  /  sól

Ugotowane ziemniaki zemleć. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Mąkę, jaja, jabłka dodać do zmielonych ziemniaków, zarobić ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne, dosypać mąki. Z ciasta uformować okrągłe kluski, ugotować w osolonej wodzie, wyjąć na półmisek i polać stopionym masłem z bułką tartą.

Categories: Dania mączne, Jarskie

One Response so far.

  1. justka2712 pisze:

    Bardzo ciekawy przepis. Nie spotkałam się jeszcze z taką formą knedli, które nie byłyby nadziewane od środka. W wolnej chwili muszę wypróbować:) pozdrawiam!

Leave a Reply



+ 5 = trzynaście