facebook

Prosta, sycąca potrawa, która nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. Składniki kroimy, podsmażamy, a na koniec wszystkie lądują w jednym garnku.

 

 Frittatta

Przepis na 4-6  porcji

500 g mięsa mielonego  /  1 puszka pomidorów  /  300 g makaronu spaghetti  /  1 cebula  /  1 marchewka  4 jaja  /  4 łyżki natki pietruszki  100 g sera żółtego   /   3 łyżki oliwy  /  sól, pieprz

Ser żółty zetrzeć na tarce. Cebulę i marchew umyć, obrać i drobno posiekać. Na dużej patelni podgrzać 2 łyżki oliwy. Usmażyć warzywa, a gdy będą miękkie, dodać mięso i podgrzewać, aż mięso ściemnieje. Następnie dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i gotować na średnim ogniu przez 10 min, co jakiś czas mieszając.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, ugotować makaron al dente. Odcedzić i przełożyć na patelnię z sosem mięsnym. Całość wymieszać i odstawić. Gdy sos wystygnie, dodać jaja, posiekaną natkę i ser. Wszystko starannie wymieszać.

Formę do pieczenia o śr. 28 cm i bokach wysokości 5 cm posmarować odrobiną oliwy. Przełożyć do niej masę makaronową i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiekać przez 20 min, aż potrawa się zetnie i skruszeje.

 

Frittatta1

One Response so far.

  1. Magdalena M. z Facebooka pisze:

    Wypróbowałam przepis, pyyychaaa ; )

Leave a Reply



9 − = cztery