facebook

Moja pierwsza zupa z soczewicy. Gęsta, sycąca, rozgrzewająca. Super! Jest to wersja z drobnym makaronem, ale można też zamiast makaronu dodać pokrojoną kiełbaskę czy podsmażony boczek.

 zupa soczewicowa3

 

30 dag pomarańczowej soczewicy  /   2 cebule  liść laurowy  /  2-3 łyżki koncentratu pomidorowego  /  10 dag drobnego makaronu (gwiazdki, ryż)  /  3-4 łyżki gęstej śmietany  /  chilli w proszku  /  sól, pieprz

Soczewicę przepłukać, osączyć na sicie. Zalać w garnku lekko posoloną ciepłą wodą, dodać jedną obraną, przekrojoną na pół cebulę i liść laurowy. Gotować ok. 20 min. Pozostałą cebulę podsmażyć w garnku na oleju, dodać koncentrat rozprowadzony w 1/2 szklanki wody, gotować razem ok. 10 min. Soczewicę odcedzić. włożyć do garnka z cebulą i przecierem pomidorowym. Wlać ok.4 szklanki wody, gotować kolejne 10 min, przyprawić. Makaron ugotować oddzielnie, osączyć, dodać do zupy. Pogotować razem jeszcze 2-3 min. Przed podaniem ozdobić kleksem śmietany.

 

zupa soczewicowa

Categories: Zupy

One Response so far.

  1. wedelka pisze:

    Moje smaki :) Bardzo lubię takie zupy :)

Leave a Reply



× 5 = pięć