facebook

Pyszny, orzeźwiający napój na letnie dni. Przyjemnie chłodzi, oczyszcza i gasi pragnienie… Podaję dwa przepisy,  różnią się głównie tym, że w jednym gotujemy cytryny, a w drugim lemoniadę robi się od razu na zimno. Oba sprawdzone i pyszne!

 

lemoniada cytr

Przepis I:
220 g cytryny bez skóry
1 cytryna sparzona ze skórą
80 g cukru (ja dałam 40 i było ok)
1 l wody
 

Cytryny pokroić w plastry, usunąć pestki, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać cukier i gotować ok. 10 min. Po tym czasie przecedzić, lemoniadę przelać do dzbanka, chłodzić. Podawać z kostkami lodu.

Thermomix:

1. Pokroić cytryny w plastry, usunąć pestki.

2. Włożyć do koszyczka, wlać wodę i wsypać cukier, gotować: czas 12 min, temp. 100 C, obr. poz. 1.

3. Wyjąć cytryny, lemoniadę przelać do dzbanka.

4. Schłodzić i podawać w dzbanku z kostkami lodu.

 

Przepis II:
2-3 cytryny
80 – 100 g cukru
800- 1000 ml wody schłodzonej

Cytryny pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki zmiksować (blenderem), następnie przecedzić do dzbanka. Podawać mocno schłodzone.

Thermomix:

1. Do naczynia miksującego włożyć umyte, przekrojone na ćwiartki cytryny,dodać cukier i wodę, założyć miarkę MT, zmiksować 2 s/Turbo.

2.  Zdjąć pokrywę, do naczynia miksującego włożyć koszyczek. Przecedzić lemoniadę do dzbanka przytrzymując koszyk. Podawać mocno schłodzoną z kilkoma kostkami lodu.

Zostaw po sobie ślad w postaci komentarza :)

 

Categories: zimne

5 Responses so far.

  1. 1Cytryna
    150 ml. Wody
    1,5. Szklanki wody

    Wycisnac całą cytryne i dodać do niej wody i odczekać 2 minuty, później wsypać cukier i pomieszać.

    I Gotowe… . Życzę Smacznego.

  2. Ania pisze:

    Lemoniada z drugiego przepisu jest kooooosmicznie pyszna:):):)

  3. Ptica pisze:

    Lemoniada z drugiego przepisu super. Dodaj tylko kilka listków świerzej mięty i zmiksuj z kilkoma kostkami lodu. :)
    Odjazd na upalne dni.

Leave a Reply



pięć + = 14