facebook

Pyszny, kremowy, delikatny sernik na zimno z truskawkami. Taką samą wersję można zrobić z malinami zamiast truskawek. Przepis pochodzi z książki Bożeny Dykiel „Moje sekrety kulinarne”.

 

 

sernik trusk1

 

50 dag sera białego półtłustego lub tłustego  /  25 dag truskawek (malin)  /  1 galaretka truskawkowa (malinowa)  200 g śmietany 36 %  10 dag cukru  /  10-20 dag biszkoptów

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (należy użyć o połowę mniej wody niż jest podane na opakowaniu), ostudzić. Ser zemleć i utrzeć z cukrem i śmietaną na jednolitą masę. Owoce zmiksować i dodać do masy serowej. Wymieszać. Na końcu dodać ostudzoną galaretkę. Ja robiłam w Thermomixie, więc wszystko razem zmiksowałam, bez wcześniejszego miksowania truskawek. Tortownicę ( u mnie śr. 22 cm) wyłożyć biszkoptami i wyłożyć na nie masę serową. Wstawić do lodówki na ok. 3 godz.

 

sernik trusk2

 Będzie mi miło jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza :)

2 Responses so far.

  1. Małgorzata pisze:

    Same pyszności nam tu serwujesz, nic tylko iść i piec :)

  2. Marlena Kłys pisze:

    To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub lici ?

Leave a Reply



7 + = dziesięć