facebook

Quiche Lorraine – przysmak księcia Lotaryngii Karola III. Pierwsza wzmianka o potrawie pochodzi z XVI wieku. Ale niech nas nie peszy jej książęcy rodowód. Tą wytrawną tartę łatwo przygotować a sukces jest gwarantowany. Przepis z książki Magdy Gessler „Kocham gotować”.

 

quiche

Na formę o śr. 25 cm

220 g mąki  110 g masła    sól, pieprz  /  3 jajka  200 g boczku  /  200 g tłustej śmietany  /  tarty ostry ser (ok. pół szkl)  /  szczypta gałki muszkatołowej

Przesiewamy mąkę do miski i pośrodku robimy zagłębienie. Dodajemy szczyptę soli, jedno jajo i masło w małych kawałkach. Zagniatamy, a ciasto formujemy w kulę. Odkładamy na 2 godz. do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3 mm. Formę wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Ciasto wystające ponad brzegi okrawamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Boczek kroimy na drobną kostkę. Lekko podsmażamy na patelni. Rozbijamy pozostałe dwa jajka, mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy gałką, solą i pieprzem. Boczek rozkładamy na cieście, posypujemy serem (dałam parmezan) i polewamy mieszanką jajeczno-śmietanową. Pieczemy ok. 25 min.

 

2 Responses so far.

  1. Kasia pisze:

    Pyszne, sycące danie. Idealna propozycja na obiad lub kolację :)

  2. Kasia pisze:

    Wyszło mega smacznie i wygląda ładnie, a to również ważne :) Ja robiłam Quiche z brokułami i kurczakiem, jakoś bardziej mi pasował, ale ten przepis też wypróbuje:)

Leave a Reply



dziewięć × 4 =