facebook

Przepyszne muffiny cytrynowe z kawałkami skórki cytrynowej, miękkie, wilgotne i baaaardzo cytrynowe. Muffiny cytrynowe, które skuszą każdego! Przygotowane na kefirze, ich przygotowanie zajmuje kilka minut, potem pieczenie kwadrans i gotowe. Sam fakt, że to przepis z książki Magdy Gessler już powinien wystarczyć:)

 

muffiny cytr2

300 g mąki  /  125 g cukru  1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  szczypta soli  /  2 łyżki skórki otartej z cytryny  /  1 torebka cukru waniliowego  200 ml kefiru  /  2 jajka  110 g masła  /  ew. bita śmietana (nie w sprayu! lecz ubita 30%)

Potrzebujemy dwie miski. Do jednej wsypujemy suche produkty, a w drugiej łączymy jajka, kefir i roztopione masło. Masę kefirową przelewamy do miski z suchymi produktami. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Ciasto powinno pozostać grudkowate. inaczej muffiny staną się twarde i zbite. Ciasto nakładamy do natłuszczonej formy na muffinki lub papilotki i pieczemy ok. 15 min w 200 st. C.

Po wyjęciu pozwalamy muffinom chwilę „odetchnąć”, a następnie wyjmujemy je z foremek  pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Podajemy z kleksami bitej śmietany i kandyzowaną skórką cytrynową.

 

muffiny cytr1

Źródło: M. Gessler „Kocham gotować”

2 Responses so far.

  1. Domi pisze:

    Klasyczne muffinki zawsze smakują mi najbardziej :)
    Śliczne! Dziękuję za zgłoszenie do akcji :)

Leave a Reply



cztery − 4 =