facebook

Lato zamknięte w butelce. Syrop zrobiłam na próbę z połowy porcji. Przelałam do dwóch małych buteleczek i została odrobina więc zrobiłam wodę z sokiem. Mąż był zachwycony, więc do zimy to nie dotrwa, muszę dorobić – będzie idealny soczek do herbatki. Polecam! Przepis znalazłam tutaj.

 

syrop2

 

1 kg rabarbaru  /  0,5 kg truskawek  /  250ml wody  /  ok 600g cukru  /  sok z połówki cytryny

Rabarbar obieramy i kroimy na niezbyt cienkie plasterki. Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek. Owoce wsadzamy do garnka, zasypujemy cukrem, dolewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając. Już po chwili zobaczycie jak pięknie wszystko zmienia się w gęsty syrop. Cały proces trwa ok 20-30 min. na sam koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowy syrop przecedzamy przez gęste sito i przelewamy do wyparzonych butelek i mocno zakręcamy. Odstawiamy w ciemne miejsce.

Categories: Ciepłe, Owocowe, Przetwory, zimne

3 Responses so far.

  1. Olcik z WaniliowejChmurki pisze:

    Pycha, noszę się z zamiarem zrobienia :>
    może po środzie uda mi się!:)
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie go do akcji rabarbarowej!

  2. Cieszę się,że mój przepis Ci się spodobał, zapraszam po więcej-pozdrawiam

  3. Ewa Polewa pisze:

    Rzeczywiście ciekawie się zapowiada! Pozdrawiam i dziękuję za udział w truskawkowej akcji :)

Leave a Reply



9 × = pięćdziesiąt cztery