facebook

Jest to trochę inne ciasto niż typowa szarlotka bo jest ucierane. Niekiedy nazywane po prostu jabłecznik. Mąż za nim strasznie przepada (już nie wspomnę o mnie :) ).

 

ciasto:  25 dag masła  1 szkl. cukru pudru  /  4 jajka  /  2 szkl maki tortowej  /  2 łyżki maki ziemniaczanej  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia  ponadto:  1 l musu jabłkowego  /  1 łyżeczka cynamonu

1. Masło lekko rozgrzać, aby było miękkie. Dodać cukier i ucierać, dodając po jednym jajku. Dodawać przesiane obie maki i proszek, wyrobić ciasto.
2. Większą cześć ciasta włożyć do natłuszczonej, obsypanej bułką tarta tortownicy. Powierzchnie wyrównać. Rozsmarować mus, oprószyć cynamonem. Na wierzchu ułożyć pozostała cześć ciasta. Wyrównać powierzchnie.
3. Piec około 45-50 minut w temp. 160 st. C. Zrumienione ciasto wyjąć, odstawić w chłodne miejsce i posypać cukrem pudrem.

 

 

Categories: Ciasta, Desery

One Response so far.

  1. Henryk Kuśnierz z Facebooka pisze:

    A i u mnie w kuchni jest to ciasto co tydzien :)

Leave a Reply



× 3 = dwadzieścia cztery