facebook

Od maja gdzieś mi tam migała na różnych stronach  zupa z pokrzyw. Byłam ciekawa jej smaku, bo to, że jest zdrowa wiedziałam. Nie ma bowiem drugiego, równie bogatego naturalnego źródła mikro- i makroelementów! Pokrzywa dostarcza żelaza, magnezu oraz wielu witamin. Wzmacnia włosy, oczyszcza organizm, pomaga w leczeniu anemii. Uświadomiłam sobie, że spacerując z psem po „naszej” łące codziennie oglądam te pokrzywy :) Wzięłam więc nożyczki i reklamówkę i narwałam pokrzywek na zupkę. Zupka jest fajna, kremowa, bardziej ma posmak ziemniaków.

 

20130528_153825

2 cebule  /  200 g ziemniaków   /  1 l rosołu lub wywaru z warzyw  /  40 szczytowych części pokrzywy

Cebule posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Połączyć z rosołem i doprowadzić do wrzenia. Natychmiast zmniejszyć ogień i gotować przez 20 min. Dodać posiekane pokrzywy i gotować jeszcze przez 2 minuty. Zmiksować.

Źródło: Książka „Sekrety babuni”, C. Vielfraue.
Categories: Zupy

Leave a Reply



2 × = sześć