facebook

Zupa jest po porostu przepyszna! Skromnie wygląda, ale smakuje fantastycznie! Podobna jest do zwykłej zupy ziemniaczanej, ale to nie to – zdecydowanie lepsze :)

 

zupa ser-ceb1

50 dag ziemniaków  20 dag wędzonego boczku  /  duża cebula  /  ząbek czosnku  /  20 dag żółtego sera  /  100 g topionego serka  /  2 łyżki śmietany 30%  olej  sól, pieprz, tymianek  /  przyprawa do zup  (ja używam sosu sojowego)

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać ok. 1,2 l wody, włożyć boczek (w całości) i gotować 20 min. Wyjąć boczek, kiedy przestygnie, pokroić w kostkę i przesmażyć na chrupiąco na oleju. Dodać posiekaną cebulę, zeszklić na złoto, włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać, przełożyć do garnka z ziemniakami, gotować kilka minut. Dosypać starty żółty ser, włożyć serek topiony. Mieszając gotować 10 min. Dodać śmietankę, przyprawić.

Categories: Zupy

One Response so far.

  1. Kasia pisze:

    Uwielbiam zupki:)

Leave a Reply



sześć + = 13