facebook

Ciasto z kaszy manny z truskawkami i galaretką bez pieczenia. Szybkie, wygodne do krojenia, ładnie się prezentujące i smaczne. Może okaże się Waszym tegorocznym truskawkowym hitem?

 

ciasto2

2 opakowania herbatników np. petitków  1 litr mleka  /  200 g masła  /  1 szklanka cukru  /  1 opakowanie cukru wanilinowego  /  1 szklanka kaszy manny  /  500 g truskawek  /  2 opakowania galaretki truskawkowej

Galaretki rozpuścić w 750 ml wody, odstawić do ostudzenia. Formę o wymiarach dolnych 26 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami, jeden przy drugim.

W garnku zagotować mleko z cukrami i masłem. Do gorącego dodać szklankę kaszy manny, zagotować. Pogotować około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. Gorącą kaszę wylać na herbatniki, wyrównać. W jeszcze ciepłą kaszę powciskać truskawki, do połowy ich wielkości. Przestudzić. Zalać tężejącą galaretką.

Uwaga: może się zdarzyć, że truskawki podpłyną do góry, wtedy trzeba je umieścić na miejscu przy pomoca malutkich wykałaczek, które usuniemy po stężeniu galaretki.

Przechowywać w lodówce. Przed podaniem dowolnie udekorować, np. bitą śmietaną.

 

ciasto 1

Źródło:  Moje Wypieki

One Response so far.

  1. Dominika Cegielska pisze:

    Kocham ten deser! Truskawki mozna tez zmielic:)

Leave a Reply



dwa × 1 =