facebook

Pyszna, jedna z ulubionych moich zup. Gęsta, sycąca, z papryką, ziemniakami, oliwkami, kojarzy mi się z kuchnią węgierską.

 

Kartoflanka z papryką i oliwkami

1 zielona papryka  3 cebule   /  2 łyżki masła  /  łyżka oleju  /  8 ziemniaków  /  2 marchewki  /  pietruszka  /  5 szkl bulionu warzywnego  /  2 łyżki koncentratu pomidorowego  /  10 zielonych oliwek  5 łyżek gęstej śmietany  /  posiekana natka do posypania  słodka i ostra mielona papryka  sól, pieprz

Paprykę pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć w garnku z papryką na maśle z olejem. Marchew i pietruszkę obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, dodać do garnka i smażyć razem. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Podsmażyć razem 5-7 min, mieszając, oprószyć obiema paprykami, solą i pieprzem. Zalać ciepłym bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, gotować, aż ziemniaki zmiękną. Włożyć pokrojone oliwki, doprawić i rozlać na talerze. Każdą porcję ozdobić kleksem śmietany i odrobiną natki.

Categories: Zupy

Leave a Reply



8 − = pięć