facebook

Makarony uwielbiają wszyscy – ja też.  Z dodatkiem sera, soku pomidorowego i wędliny smakuje wyśmienicie!

 

spaghetti z szynką

Składniki na 3 porcje:

kulka mozzarelli  20 dag wędzonego boczku  /  10 dag szynki  /  20-30 dag makaronu spaghetti  garstka oliwek  /  3/4 szkl gęstego soku pomidorowego  /  2 łyżki posiekanej natki pietruszki  /  3 ząbki czosnku  sól, pieprz

Mozzarellę pokroić w małą kostkę, wymieszać w misce z pokrojonymi w plasterki oliwkami i posiekaną natką. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na chrupiąco, pod koniec smażenia dodać pokrojoną szynkę. Sok pomidorowy podgrzać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić.

Makaron ugotować al dente. Wymieszać z sosem pomidorowym, dodać boczek i szynkę. Przełożyć na talerze, posypać mozzarellą z oliwkami i natką.

Czas: 30 min

Leave a Reply



osiem − 7 =