facebook

Pyszniutkie ciasto z wiśniami i bitą śmietaną. Robiłam je na zeszłą niedzielę. Zamiast wiśni można użyć czereśni czy innych owoców. Ze względu na bitą śmietanę ciasto należy trzymać w lodówce. Niestety  lodówka samemu ciasto jako tako  nie służy, nie jest już takie smaczne. Można więc śmietany nie wykładać na ciasto tylko ubić i schować do lodówki i każdą porcję dekorować  po ukrojeniu.

 

ciasto wiśniowe z likierem+napis

 

50 dag wiśni  /  30 dag śmietany kremówki  /  10 dag gorzkiej czekolady (lub 2 łyżki kakao)  /  25 dag miękkiego masła lub margaryny  /  30 dag cukru  /  2 łyżeczki cukru waniliowego  /  szczypta soli  /  4 jajka  /  45 dag mąki  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  150 ml likieru jajecznego  /  1 op. „Śmietan-fixu”

1. Wiśnie umyć i wydrylować. Tortownicę (śr. 26 cm) natłuścić. 100 ml kremówki podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Przestudzić.

2. Tłuszcz utrzeć z cukrami i solą. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do całości. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać czekoladową śmietanę i połowę wiśni, do drugiej 100 ml likieru i pozostałe owoce.

3. Jasne i ciemne ciasto na przemian wykładać do formy. Rozmieszać delikatnie. Piec 60-70 min w 180 st. C.

4. Pozostałe 20 dag kremówki ubić na sztywno z fix-em,dodać 50 ml likieru. Ubitą śmietanę wyłożyć na przestudzone ciasto.

 

Categories: Ciasta

One Response so far.

  1. Kaśka pisze:

    wygląda pysznie

Leave a Reply



siedem + = 9