facebook

Byłam w sobotę na ryneczku a tu morele po 2 zł/kg i jak tu nie kupić..? Pomyślałam, że zrobię sobie z niej marmoladę do słoika i będzie kiedy do ciasta :)

 

marmol morel smakujmy,pl

1 kg moreli (waga bez pestek)  /  1,5 szkl. cukru  /  skórka otarta z pomarańczy  /  drobno pokrojone pół pomarańczy

1. Morele kroimy na połówki, wydrążamy pestki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin (lub na całą noc).

2. Stawiamy na niewielkim ogniu i często mieszając, smażymy 20 min. Dodajemy otartą z pomarańczy skórkę, pokrojoną w małe kawałki pomarańczę i smażymy nadal na wolnym ogniu, aż marmolada dobrze się wysmaży i nabierze właściwej gęstości.

3. Gorącą nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zamykamy i przechowujemy w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.

Źródło: B. Dykiel – Przetwory, nalewki, wina
Categories: Owocowe

Leave a Reply



× 8 = czterdzieści osiem