facebook

Przetwory warzywne czas zacząć! Na pierwszy rzut z idą przetwory z ogórków. W tym roku pierwszy raz testowałam przepis na ogórki po chińsku, bo zaciekawiła mnie ich nazwa i smak. Będę miała fajną sałatkę na zimę.

 

ogórki po chińsku

2 kg małych ogórków gruntowych  /  10 dag (2 czubate łyżki) soli  2 szkl. przegotowanej wody  /  2 płaskie łyżeczki chili w proszku  2 małe główki czosnku  /  1,5 szkl. octu 10%  /  50 dag cukru  /  7-8 łyżek oleju

Ogórki dokładnie umyć (nie obierać!) i pokroić w dość cienkie plastry.  Sól rozpuścić w przegotowanej wodzie i tą solanką zalać ogórki. Wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej 6 godzin. Następnie dokładnie odcedzić z zalewy na sitku. Do odcedzonych ogórków dodać chili, czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszać. Ocet zagotować z cukrem. Osobno na patelni rozgrzać olej. Ogórki wrzucić do zalewy octowej, potem dodać ostrożnie olej. Wszystko chwilę pogotować, gorące nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, wystudzić i wstawić w chłodne miejsce.

Z podanej porcji wyjdzie ok. 4 słoiki 300-400 ml.

Polecam również:

Categories: Warzywne

Leave a Reply



× 4 = dwadzieścia cztery