facebook

Najprostsza, najtańsza a pyszna sałatka ziemniaczana. Oj, pisząc to już bym ją zjadła, a tu zostało tylko zdjęcie pamiątkowe :( Własnej roboty sałatkę można trzymać w lodówce przez parę dni.

 

750 g młodych ziemniaków  /  2 łyżki soku z cytryny  /  2 łyżki masła  /  sól, pieprz  /  szczypiorek  /  4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

Wersja I

Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie (większe pokroić na pół, mniejsze pozostawić w całości). Gdy będą gotowe (po ok.15 min wrzenia) odcedzić i przełożyć do miski. Ziemniaki przyprawiamy jeszcze gorące – dajemy masełko, sok z cytryny, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.

 

20130703_203632

Wersja II

Do wersji I dodać posiekany szczypiorek i jogurt naturalny lub śmietanę, wymieszać.

 

20130703_204005
Źródło: Każdy może gotować Jamie Olivier
Categories: Sałatki

Leave a Reply



7 × = trzydzieści pięć