facebook

Chodził ten przepis za mną i wychodził. Dorwałam w końcu anchois i wykorzystałam je na ten cel! Pyszne danie z makaronem, trochę śródziemnomorskie, bo z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami anchois… czego chcieć więcej? Przepis pochodzi z książki J. Oliver – „Moje obiady”.

 

makaron kobiety pracujacej2

1 puszka tuńczyka w oleju  /   200 g makaronu penne  /  8 filetów anchois  /  2 ząbki czosnku  /  garść czarnych oliwek posiekanych  /  1 mała suszona chili lub 1/2 świeżej  /  2 dojrzałe pomidory  /  kilka listków świeżej bazylii  sól, pieprz  /  oliwa  natka pietruszki

Zgnieć bazylię na papkę ze szczyptą soli i pieprzu. Dodaj  2-3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszaj i  połącz z rozdrobnionym tuńczykiem z puszki, a następnie pozostaw rybę na jakiś czas w tej marynacie.W dużym garnku doprowadź do wrzenia osoloną wodę i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy tylko wstawisz makaron, wlej na dużą patelnię 4-5 łyżek oliwy i postaw patelnię na ogniu. Kiedy się rozgrzeje, włóż filety anchois i podsmaż do miękkości. Dodaj teraz czosnek, oliwki i chili i mieszając smaż dalej przez kilka minut.  Teraz dodaj pokrojone pomidory i tuńczyka. Zagotuj, a następnie przez 5 minut duś na wolnym ogniu, mieszając regularnie łyżką.  Przypraw solą i pieprzem. Makaron odcedź na durszlaku, pozostawiając trochę wody z gotowania. Połącz go z gorącym sosem z tuńczyka, dołóż natkę i wszystko dobrze wymieszaj. Być może, aby rozrzedzić sos, będziesz potrzebować jeszcze trochę oliwy i łyżkę wody, w której gotował się makaron.

 

One Response so far.

  1. Karola pisze:

    podoba mi się nazwa tego dania – coś dla mnie:)

Leave a Reply



4 − jeden =