facebook

Rewelacyjny makaron po chińsku z kurczakiem, grzybkami, marchewką, kapustą i typowym chińskim sosem. Zajadania nie było końca :)

 

makaron po chińsku2

 

200 g chińskiego makaronu jajecznego lub domowego  250 g filetu z kurczaka  /  1 łyżeczka imbiru w proszku  /  2 cebule  2 ząbki czosnku  /  1 marchewka  /  100 g kapusty (pekińska, włoska)  6 grzybków mun  /  olej  sos: 8 łyżek sosu sojowego  /  4 łyżki sherry (dałam wódkę)  /  1 łyżeczka cukru  /  szczypta soli

1. Grzyby moczymy przez 20 min w letniej wodzie, następnie gotujemy w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjąć, odcisnąć, pokroić w paski.

2. Cebulę obrać pokroić w piórka. Kapustę pokroić w paski. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.

3. Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i starannie wymieszać.

4. Filety pokroić w paseczki.

5. Makaron ugotować do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i trzymać w cieple.

6. Na silnie rozgrzany olej wrzucić marchewkę. Smażyć przez 1 minutę, wyjąć i osączyć. Na ten sam olej wrzucić kapustę. Po minucie wyjąć i osączyć. Na tym samym oleju przesmażyć przez 1 minutę pokrojone grzyby. Dodać cebulę, przeciśnięty czosnek i imbir. Wymieszać i smażyć 1 minutę. Dodać sos, podsmażoną marchewkę i kapustę, pokrojone mięso i smażyć dalsze 2 minuty, ciągle mieszając.

7. Makaron wymieszać z jarzynami i mięsem. Podawać od razu.

Źródło: Encyklopedia kulinarna „Kuchnia chińska

Leave a Reply



9 × dwa =