facebook

Kupiłam kilogram rabarbaru i idąc ulicą do domu dorwała mnie sąsiadka i pyta co będę robić z rabarbaru. Ja mówię, że jeszcze nie wiem… A ona mówi że robiła wczoraj pyszny dżem z rabarbaru z imbirem i że dziś robi znowu bo się skończył :) Przepis przyniosłam w głowie do domu i tak zrobiłam… Słodko i pysznie…

 

dżem rabarbarowy1

1 kg rabarbaru  /  0,5 kg cukru  /  1 łyżka imbiru w proszku

1.Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż puszczą sok (ok. 1 godz).

2. Zagotowujemy i po 5 min dodajemy imbir

3. Gotujemy bez przykrycia na małym ogniu, często mieszając. Konsystencję sprawdzamy, spuszczając na chłodny talerzyk odrobinę dżemy – jeśli nam odpowiada, przerywamy gotowanie.

4. Napełniamy gorące słoiki i szczelnie zamykamy.

 

dżem rabarbarowy2

Categories: Owocowe

Leave a Reply



sześć + = 10