facebook

Krem ten można jeść sam lub jako dodatek do makaronu czy np. kopytek. Jest  przepyszny! Z resztą sam fakt, że jest to przepis Jamiego o tym świadczy :)

 

6 plastrów wędzonego boczku  /  1/2 – 1 papryczki chilli  /  200 g pieczarek  /  4 gałązki tymianku  4 łyżki śmietany kremówki  /  sól, pieprz  /  oliwa

Postawić dużą patelnię na średnim ogniu i wlać oliwę. Pokroić boczek w paseczki i wrzucić na patelnię. Smażyć przez kilka minut, aż będzie złocisty i chrupiący.

W tym czasie oczyścić z nasion papryczkę i drobno pokroić, pieczarki pokroić  w cienkie plasterki. Wrzucić na patelnię papryczkę, pieczarki, listki tymianku i smażyć kilka minut. Doprawić ostrożnie do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia – niech bulgocze na wolnym ogniu ok. 1 min. Podawać na gorąco z ugotowanym makaronem.

 

Źródło: Jamie Olivier Każdy może gotować

2 Responses so far.

  1. smakujmy.pl pisze:

    oj syty, syty. Sosik rewelacyjny – polecam! :)

Leave a Reply



4 + = siedem