facebook

Kremowy sernik waniliowy bez pieczenia. Nietypowe jest w nim to, że nie idzie do niego żelatyna. Co prawda kilka godzin po schłodzeniu byłam załamana, że mi się lekko wylewa z tortownicy, ale na drugi dzień był już świetny! Polać można syropem z borówek, malin czy truskawek. Na spód można dać same herbatniki zmiksowane z masłem, niekoniecznie płatki, bo mi się one za bardzo rosypywały…

 

sernik1

spód:  150 g masła /  150 g herbatników  /  100 g płatków owsianych   masa: 600 g sera  /  150 g cukru  /  1 laska wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego  /  1 cytryna  /  300 ml śmietany kremówki    polewa:  300 g jagód  /  100 g cukru

 

Tortownicę o śr. 23 cm natłuścić. Herbatniki rozgnieść. Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni, aż zaczną ciemnieć. Masło pokroić na kawałki, wrzucić razem z herbatnikami na patelnię i wymieszać z płatkami. Mieszankę przełożyć na tortownicę i równomiernie ją rozprowadzić. Schłodzić. Do sera dodać nasiona wanilii lub cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sok z 1/2 cytryny i cukier. Całość dobrze wymieszać, aby miał gładką, kremową konsystencję. Śmietanę ubić na sztywno i stopniowo dodawać do sera. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód i wyrównać. Wstawić do lodówki na min. godzinę. Jagody zmiksować z cukrem. Polać sernik. Najlepszy jest na drugi dzień.

 

sernik2

Źródło: Każdy może gotować Jamie Olivier

3 Responses so far.

  1. magda pisze:

    Wszystko mi się w tym serniku podoba! Owsiany spód, kremowo-serowa masa i ta polewa <3

  2. Smaczny sernik :)
    Pozdrawiam, Marta

Leave a Reply



6 − trzy =