facebook

Danie kuchni chińskiej. Schab krojony w paseczki z kolorową papryką. A to wszystko w pysznym, typowym dla tej kuchni sosie.  Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka, bo schab jednak potrzebuje być dłużej na patelni, żeby być miękki.

 

schab

50 dag schabu  /  1 cebula  1 papryka zielona  1 papryka czerwona  /   olej do smażenia

marynata:  białko z 1 jajka  2 łyżki mąki ziemniaczanej  3 łyżki sosu sojowego   /  1 łyżka wódki

sos:  1 łyżka mąki ziemniaczanej  /   2 łyżki cukru  /  szczypta chilli  1/2 łyżeczki soli  1/2 szkl. wody

 

1. Schab opłukać, osuszyć, pokroić w plastry grubości 1,5 cm, a następnie a podłużne paseczki o dł. ok. 3-4 cm.

2. Połączyć i wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty. Zalać nią mięso, wymieszać i odstawić na 30 min.

3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Papryki umyć, wypestkować i pokroić w prostokąty wielkości kawałków mięsa.

4. Połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu.

5. Zamarynowane kawałki mięsa smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu, ciągle mieszając, przez 5 min. Wyjąć i osączyć. Na tym samym tłuszczu obsmażyć przez 1 min ciągle mieszając cebulę i papryki. Wlać sos i podgrzewać, ciągle mieszając, ąz do zgęstnienia sosu. Dodać mięso, dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze przez 2 min.

 

Porcja dla 4 osób

Przygotowanie 40 min

 

Źródło: Książka „Kuchnia chińska”. Encyklopedia kulinarna.

 

Leave a Reply



dwa − = 1